Stoptober

Stoptober

Dat roken niet goed is voor de gezondheid is natuurlijk al tientallen jaren bekend. Dat de mondgezondheid er ook fors van heeft te lijden wordt vaak minder beseft. Dat komt omdat er, buiten sneller optredende verkleuring van de tanden, geen direct effect wordt opgemerkt. Maar er gebeurt wel degelijk iets in de mondholte;

 

  1. Grotere kans op parodontitis

Doordat o.a. nicotine doordringt in de bloedvaten van het tandvlees leidt dat tot vernauwing. Hierdoor kunnen afweercellen niet goed op de plaats komen van de tandvleesinfectie. Daardoor is de kans op ontwikkelen van tandvleesproblemen bij rokers een stuk groter dan bij niet-rokers.

 

  1. Meer kans op afstoting van implantaten

Door de verminderde doorbloeding zoals eerder beschreven zullen wonden in de mond (zoals bij het plaatsen van een implantaat) minder goed genezen. Hierdoor is de kans van mislukken van een implantaatplaatsing bijna 3 keer groter dan bij niet-rokers.

 

  1. Grotere kans op gaatjes

Roken zorgt voor een droge mond. Speeksel is een beschermende factor tegen het ontstaan van cariës (gaatjesvorming). Rokers hebben dus meer kans op gaatjes.

 

  1. Verkleuren van tanden en vullingen

Door de tabaksproducten zullen er eerder verkleuringen ontstaan. Deze zijn te vergelijken door verkleuring door thee, echter zijn veel lastiger te verwijderen.

 

Kortom alle reden om te stoppen met roken. Aangezien het al weer bijna oktober is omarmen we het initiatief Stoptober. Voor meer informatie, kijk op www.stoptober.nl of raadpleeg uw huisarts. Doet u mee?

 

 

Share:
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x