klikgebit

Protheses en klikgebitten

Wat is een klikgebit?

Het klikgebit in de mond zit vast aan twee of vier implantaten, een soort schroefjes die in de kaak worden aangebracht. Dit gebeurt normaal gesproken onder plaatselijke verdoving. Op de implantaten wordt een constructie gemaakt, waarop het gebit wordt vastgeklikt, vandaar de benaming ‘klikgebit’. Met een klikgebit bent u verzekerd van een goed zittend gebit waarmee alles kan worden gegeten. Bovendien krijgt uw gezicht een natuurlijker aanzien.

De nadelen van een volledig kunstgebit

Bij een volledig kunstgebit is met name het loszittende ondergebit voor velen een groot probleem. Onderzoek heeft aangetoond dat een groot aantal van de prothesedragers om die reden het ondergebit in het nachtkastje heeft liggen en dus niet meer draagt. Zo’n loszittend ondergebit is bijzonder vervelend bij eten, lachen en praten. Bovendien doet dit de onderkaak verder slinken. Hierdoor ontstaan diepe mondhoekplooien en ingevallen wangen.

Weer jonger ogen met een klikgebit

Het klinkt misschien te mooi, maar het is echt waar: voor al deze problemen biedt het klikgebit de oplossing. Behalve een vastzittend ondergebit verkrijgt u ook een natuurlijker en daardoor jonger uitziend gezicht.

- Hoe verloopt de behandeling?

Eerst beoordelen wij aan de hand van een onderzoek en een röntgenfoto de toestand van uw kaken. Aan de hand hiervan dienen wij een aanvraag in bij uw zorgverzekeraar. Als deze de goedkeuring verleent, kunnen wij met de behandeling starten. Onder plaatselijke verdoving, of desgewenst onder narcose,  worden er kleine schroefjes (implantaten) in uw onderkaak geplaatst, die na ca. drie maanden in het bot zijn vastgegroeid. Deze vormen de basis voor uw kunstgebit. Bij een goede mondhygiëne en regelmatige controle kunnen deze implantaten jarenlang meegaan.

Tijdens de inhelingsperiode van drie maanden mogen de implantaten niet belast worden. Uw huidige gebit wordt voor deze periode hiervoor aangepast, zodat u niet zonder gebit hoeft te lopen. Als de implantaten na 3 maanden zijn vastgegroeid, wordt begonnen met het vervaardigen van het kunstgebit, welke in de onderkaak vastgeklikt wordt op een staafje wat verankerd zit aan de implantaten. De gehele behandeling vindt plaats in onze praktijk: van de aanvraag bij de zorgverzekeraar, het plaatsen van de implantaten tot aan het maken van het kunstgebit toe. Ook de nacontrole verzorgen wij voor u.

- Kosten

Doorgaans worden de implantaten en het klikgebit in de onderkaak vergoed door uw zorgverzekeraar na een aanvraag voor machtiging vanuit onze kant. Wel moet daarvoor aan een aantal factoren worden voldaan.