Angst voor de tandarts

Angst voor de tandarts

Angst voor de tandarts is heel normaal

Angst voor de tandheelkundige behandeling is een wijd verbreid en diepgeworteld fenomeen. Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen zegt bang te zijn om een tandarts te bezoeken. Zo’n 12% van de bevolking moet zelfs als zeer tot extreem angstig worden beschouwd en 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de behandeling dat zij niet meer durven te gaan.

Kinderen en tandartsangst

Gelukkig lijkt de angst bij de Nederlandse kinderen minder groot te zijn. Onderzoek laat zien dat ongeveer 15% bang is voor een behandeling en dat 6% extreme angst vertoont. Als mensen het tandartsbezoek uitstellen kan het niet anders dan dat mensen problemen krijgen aan tanden, kiezen en het tandvlees. Dat willen we dus voorkomen.

Waar komt de angst vandaan

De oorzaken van de angst kunnen heel verschillend zijn en zijn meestal terug te voeren naar de jeugd. In veel gevallen heeft men het nodige te verduren gehad bij de (school-) tandarts. In andere gevallen is de angst ‘afgekeken’ van de ouders of afkomstig van sterk overdreven ‘griezelverhalen’ op school. De meeste mensen die tegen een tandartsbezoek opzien, gaan gelukkig wel. De angst richt zich dan vaak op (het geluid van) de boor. Anderen zijn bang voor de pijn en denken voortdurend dat zenuw of tong doorboord gaat worden.

Specialist in angst voor de tandarts

Het behandelen van angstige patiënten is een van onze specialismen. Mocht u angstig zijn, aarzel dan niet en neem gelijk contact met ons op. Wij kunnen u helpen!

In onze praktijk in Beuningen (Tandheelkundig Centrum Beuningen) behandelen we extreem angstige patiënten. Hier is het zelfs mogelijk de eerste behandeling onder algehele narcose uit te voeren. Vaak is dit echter niet nodig en met de juiste begeleiding kunnen we ook hier bij Ravelijn Tandartsen de angstige patiënt zeer goed van dienst zijn.