Chirurgie

Chirurgie

Implantaten

Als vervanging van ontbrekende tanden en/of kiezen is tegenwoordig het plaatsen van een implantaat (kunstwortel) in veel gevallen de beste oplossing. Op deze kunstwortels kunnen dan kronen, bruggen of zelfs een heel gebit bevestigd worden. De behandeling is, zoals alle andere behandelingen bij Ravelijn Tandartsen, volledig pijnvrij. Ook naderhand heeft u vrijwel geen nalast. Voordat er een definitief werkstuk (kroon, brug, prothese) gemaakt kan worden zal het implantaat eerst een aantal maanden moeten ingroeien in het kaakbot. Dit is afhankelijk van de positie in de kaak en de kwaliteit van het kaakbot.

Verwijderen verstandskiezen

Vaak wordt u voor het verwijderen van verstandskiezen verwezen naar een kaakchirurg. Bij ons is dat zeer zelden het geval. In een steriele setting worden vrijwel alle verstandskiezen bij ons in de praktijk verwijderd.

Wortelkanaalbehandeling

Endodontologie specialiseert zich in de wortels van de tanden en kiezen en omliggend kaakbot. Onder ander (complexe) wortelkanaalbehandelingen en wortelpuntbehandelingen vallen hieronder. Een wortelkanaalbehandeling kan om verschillende redenen uitgevoerd worden. Een veel voorkomende situatie is die met hevige kiespijn. Het levende deel (pulpa) van de tand/kies is dan zo ontstoken (pulpitis) dat de tandarts de zenuw verwijdert om de patiënt van de pijn af te helpen. Door de behandeling wordt het afsterven van de pulpa niet afgewacht en voorkom je een mogelijke ontsteking rondom de wortelpunt.

Wortelpuntbehandeling

In het geval dat een kies of tand gered moet worden omdat er aan de punt van de wortel een ontsteking zit, en een nieuwe wortelkanaalbehandeling niet meer mogelijk is, komt deze kies of tand in aanmerking voor een apexresectie. In dat geval wordt er onder verdoving een klein sneetje gemaakt in het tandvlees en wordt er vanaf de onderkant een klein stukje van de wortel verwijderd (samen met het ontstoken weefsel). Daarna wordt er een kleine restauratie in de wortel vervaardigd. Dit alles gebeurt uiteraard met enorme precisie, daarom wordt er gebruik gemaakt van een microscoop.